Αλμωπία

Η Αλμωπία βρίσκεται στο άκρο του Ελλαδικού χώρου και είναι μια απο τις επαρχίες του Νομού Πέλλας.
Ανήκει στις γεωλογικές ζώνες της Πελαγονίας, της Αλμωπίας και του Πάϊκου. Τα πετρώματα που επικρατούν στους ορεινούς όγκους είναι γνεύσιοι, ασβεστόλιθοι, σχιστόλιθοι και οφιόλιθοι.
Οι ορεινοί όγκοι καταλαμβάνουν μεγαλύτερη έκταση απο την πεδιάδα, περίπου 730 τετρ. χλμ. προς 220 τετρ. χλμ..
Ο κάμπος της Αλμωπίας περιβάλλεται απο την οροσειρά του Βόρα, το ορεινό σύμπλεγμα Πίνοβο - Τζένα και το όρος Πάϊκο, με υψομετρικές διαφορές που ξεπερνούν τα 1.500 μ.. Αυτό επηρεάζει όπως είναι φυσικό και το κλίμα της περιοχής, το οποίο είναι υγρό Ηπειρωτικό. 

ΟΡΕΙΝΟ ΤΟΞΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Αποτελείται απο τα παρακάτω:
  • Κορυφές όρους Βόρα
  • Όρη Πίνοβο - Τζένα
  • Όρος Πάϊκο 
Κορυφές Όρους Βόρα: με έκταση 248.210 στρέμματα στο λεκανοπέδιο. Έχει χαρακτηρισθεί ως περιοχή Ειδικής προστασίας (SPA) και τόπος Κοινοτικής Σημασίας (SPI).
Όρη Πίνοβου - Τζένας: με έκταση 127.400 στρέμματα. Έχει χαρακτηρισθεί ως περιοχή Ειδικής προστασίας (SPA) και τόπος Κοινοτικής Σημασίας (SPI).
Όρος Πάϊκο : με έκταση 123.662 στέμματα στον νομό και την Επαρχία Αλμωπίας. Έχει χαρακτηρισθεί ως τόπος Κοινοτικής Σημασίας (SPI).







Η Αλμωπία υπήρξε μια από τις 17 επαρχίες του Μακεδονικού βασιλείου. Πήρε το όνομά της από τους Άλμωπες, φυλή εγκατεστημένη στην περιοχή από την εποχή του χαλκού.
Έρευνες στην περιοχή αποδεικνύουν ότι η Αλμωπία παρουσιάζει πυκνή κατοίκηση από τα προϊστορικά χρόνια.
Σπήλαιο στα Λουτρά Λουτρακίου Πόζαρ 
Φωτογραφία απο έρευνα στο σπήλαιο Α ή Αρκουδοσπηλιά όπου και ανακαλύφτηκαν οστά της αρκούδας Ursus spelaeus.
Σημαντικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν:
  • τα σπηλαιοκαταφύγια προϊστορικών χρόνων στα Λουτρά Αλμωπίας που αποτελούσαν τον παλαιότερο χώρο στέγασης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων κατά τη Νεολιθική περίοδο.
  • οι οικισμοί και τα νεκροταφεία στην περιοχή Άλωρο, Άψαλο, Μοναστηράκι.  
Αρχαιολογικός χώρος Αλώρου
Ο αρχαιολογικός χώρος του Αλώρου, υπήρξε μια απο τις πόλεις της αρχαίας Αλμωπίας.
Κατοικήθηκε απο την  ύστερη εποχή του χαλκού μέχρι και τα υστερορωμαϊκά χρόνια.  
Στην προχωρημένη εποχή του Σιδήρου οι Άλμωπες δέχτηκαν την ορμητική επίθεση των Μακεδόνων με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την περιοχή και να εγκατασταθούν στο Παγγαίο. Ο γεωγράφος Κλαύδιος Πτολεμαίος αναφέρει στο έργο του " Γεωγραφική υφήγησις " σαν πιο σημαντικές πόλεις της περιοχής τον Ευρωπότην Όρμα και την Άψαλο. Μεγάλη ανάπτυξη, στη διάρκεια των Ελληνιστικών χρόνων γνωρίζουν οι οικισμοί κατά μήκος του Αλμωπαίου ποταμού.
Πήλινη οινοχόη - 4ος αιώνας π.χ.

Πήλινη ερυθρόμορφη οινοχόη4ος αιώνας π.χ. απο την περιοχή της Σωσάνδρας, με παράσταση
δύο αθλητών και του παιδοτρίβη,  στον χώρο της παλαίστρας.
Οι περιοχές όπως Άλωρο, Άψαλος, Μοναστηράκι, Χρυσή, Σωσάνδρα, Θεοδωράκι, Πρόδρομο, Νότια, συνεχίζουν να κατοικούνται και στους Ρωμαϊκούς Παλαιοχριστιανικούς χρόνους.
Τα πρώτα Βυζαντινά χρόνια η Αλμωπία παίρνει την ονομασία Ενωτία από την ομώνυμη πόλη-φρούριο και έδρα της Βυζαντινής διοίκησης. Οι έρευνες  τοποθετούν  τη βυζαντινή πόλη κοντά στη Νότια.

Το κάστρο των Μογλενών - Χρυσή Αλμωπίας
Το τείχη του Βυζαντινού κάστρου των Μογλενών (10ος - 12ος αιώνας) , που βρίσκεται δίπλα στο χωριό Χρυσή.
Την ονομασία Μογλενά  παίρνει η περιοχή από τους Βούλγαρους  επιδρομείς στα χρόνια της Δυναστίας των Μακεδόνων.  Η περιοχή κατακτήθηκε από τους τούρκους το 1435 και αναφέρεται με την ονομασία "Καρατζόβα".
Η Αλμωπία απελευθερώθηκε το 1912 από τα ελληνικά στρατεύματα.
Στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η περιοχή απετέλεσε το Μακεδονικό μέτωπο.
Το 1922 μετά τη μικρασιατική καταστροφή, στην Αλμωπία εγκαταστάθηκε σημαντικός αριθμός προσφύγων από τη Μ. Ασία, Θράκη και Εύξεινο Πόντο.

Η Αλμωπία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Ν. Πέλλας. Έχει έκταση 1.021 τετρ.χλμ. και πληθυσμό 30.000 περίπου κατοίκους. Πρωτεύουσά της είναι η Αριδαία, ενώ υπάρχουν άλλες 47 κοινότητες και οικισμοί.  Αποτελεί το ακριτικό τμήμα στο βορειότερο  άκρο της Ελλάδας. Η πόλη της Αριδαίας είναι  το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της  επαρχίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ:
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  • Αναστασία Χρυσοστόμου - Αρχαία Αλμωπία, Παμμακεδονική Έκδοση , Παράρτημα Αλμωπίας, Έτος έκδοσης 1994.
  • Καρατζόγλου Τάσος - Η Αλμωπία στο διάβα των αιώνων. Γραφικές Τέχνες Γεραντζής Αθανάσιος, 23840.22188, 2009.
  • Ευαγγελία Σ. Τσουκαλά - Η Πέλλα και η Παλαιοντολογία - η αρκούδα των σπηλαίων στην περιοχή της Αλμωπίας. Δήμος Αριδαίας Ν. Πέλλας. Έτος Έκδοσης 2003.
  • Παπαδάκη Ευαγγελία - Υφαίνοντας τον χρόνο. Εκδοτικός Οίκος: University Studio Press, 2003, Σελίδες: 325.
  • Νομαρχιακή επιτροπή Τουριστικής ανάπτυξης Πέλλας - Αρχαιολογικός Τουρισμός, Σελ. 24.

 




  

 

Στο βορειοδυτικό άκρο του ελλαδικού χώρου, κάτω από την προστατευτική σκιά του Βόρα, και του Πάικου απλώνεται η επαρχία Αλμωπίας του Νομού Πέλλας, που ταυτίζεται με την ομώνυμη αρχαία περιοχή.


Τα ορεινά συγκροτήματα που την περιβάλλουν, αποτελούν με την κορυφογραμμή τους τα φυσικά όρια της επαρχίας, τόσο προς βορρά και δύση με την Π.Γ.Δ.Μ, όσο και με τις άλλες δύο επαρχίες του νομού, νότια και ανατολικά.


Χαρακτηρίζεται από εύφορη, κατάφυτη πεδιάδα στο κέντρο της οποίας διαρρέει με δεκατρείς χειμαρρώδης παραποτάμους ο Αλμωπαίος ή Μογλενίτσαςποταμός.

Κέντρο της πεδιάδας είναι η πόλη της Αριδαίας, έδρα του Δήμου, με 5.000 εγγεγραμμένους κατοίκους.
Ως κατεξοχήν συνοριακός δήμος βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Ν. Πέλλας με συνολικό πληθυσμό 20.213 κατοίκους, ενώ αποτελεί οικονομικό και πολιτιστικό πόλο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής Αλμωπίας.
Η μορφολογία του εδάφους και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν ιδιαίτερα τη ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, με πληθώρα γεωργικών καλλιεργειών, καθώς και της δασοπονίας και της κτηνοτροφίας. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία ο τουρισμός.
Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με ήπιο σχετικά χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι ο βόρειος ισχυρός άνεμος, που είναι περισσότερο γνωστός ως "Καρατζοβίτης".
  

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας!