Λουτρά Λουτρακίου - Άνω Λουτράκι - Φυλάκιο - κορυφή Σοκόλ (Γεράκι) 1.827 μ

Ημερομηνία τελευταίας σηματοδότησης: 19/9/2010.
Υπεύθυνος: Ορειβατικός Σύλλογος Αριδαίας (Εθελοντική σηματοδότηση, με πόρους του συλλόγου).
Χρώματισμός μονοπατιού - σημάδια: - ταμπέλες:  Κίτρινο χρώμα
Συνολική χρονική διάρκεια διαδρομής: 4.30 - 5 ώρες, (μέσο πεζοπορικό περπάτημα).
Χαρακτηρισμός πορείας: ΜΕΤΡΙΑ - ΔΥΣΚΟΛΗ
 
 
 
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ:
Απο την Αριδαία πέρνουμε τον δρόμο για το χωριό Πιπεριά και απο εκεί ακολουθούμε τον δρόμο για  το Λουτράκι. 1 χιλ. έξω απο το χωριό, στην διαδρομή για την γνωστή Λουτρόπολη, υπάρχει ταμπέλα που μας οδηγεί στον εγκατελειμμένο πλέον οικισμό του Άνω Λουτρακίου. Μέχρι την εκκλησία του Άνω Λουτρακίου, ο δρόμος είναι σε πολύ καλή κατάσταση (ασφαλτοστρωμένος). Απο το σημείο αυτό και μετά οι δρόμοι στο βουνό είναι δασικοί και ιδιέτερα τους χειμερινούς μήνες, πρέπει να κινήστε με οχήματα μεγάλου κυβισμού.
 
Η εκκλησία στο Άνω Λουτράκι, μέχρι αυτό το σημείο υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος.
 
Το εγκαταλελειμμένο φυλάκιο που βρίσκεται λίγο έξω απο το Άνω Λουτράκι. Απο εδώ ξεκινούν οι περισσότερες διαδρομές προς το φαρράγι των Λουτρών και τις κορυφές του.
 
Η διαδρομή ξεκινάει από την εκκλησία του Αγ.Νικολάου (Άνω Λουτράκι) που βρίσκεται επάνω στον κεντρικό χωματόδρομο του εγκαταλειμμένου χωριού. Συνεχίζουμε τον χωματόδρομο για άλλα 1.000 μέτρα και συναντάμε εγκαταλελειμμένο φυλάκιο και διασταύρωση όπου στρίβουμε αριστερά (απο αυτό το σημείο ξεκινάει η σήμανση). 
 
Συνεχίζουμε τον χωματόδρομο για άλλα πέντε χιλιόμετρα (που μπορούμε να κάνουμε και με αμάξι που αντέχει τις κακουχίες) και μπαίνουμε σε δάσος με οξιές. Κινούμαστε με νότια κατεύθυνση μέχρι την άκρη ράχης που οριοθετεί το ρέμα της Λούτας.
 
 
Η ενημερωτική πινακίδα στον δασικό δρόμο, λιγο μετα το φυλάκιο του Άνω Λουτρακίου.
Ο δασικός δρόμος μετα το ξέφωτο, λίγο πριν μπούμε στο μονοπάτι.
Στην αρχή του δασικού δρόμου ο σύλλογος τοποθέτησε ταμπέλα για την καλύτερη πληροφόρηση των ορειβατών. Μετά τα 5 χιλιόμετρα δασικού δρόμου, που αναφέρουμε παραπάνω θα φτάσετε σε ένα άνοιγμα - ξέφωτο. Οι περισσότερες ομάδες αφήνουν εδώ τα αυτοκίνητα και ξεκινούν την πεζοπορία. Μετα απο περίπου 1χιλ. δασικό στενό δρόμο, ακουλουθώντας πάντα τα κίτρινα σημάδια, θα φτάσετε στην αρχή του μονοπατιού.
 
 
Στην αρχή το μονοπάτι σας οδηγεί σε πυκνά δάση Οξιάς, με μέτρια κλίση. Στην συνέχεια το δάσος γίνεται μικτό (πλατύφυλλα - κωνοφόρα), και η θέα προς την οροσειρά του Βόρα και του φαραγγιού των Λουτρών Λουτρακίου είναι μαγευτική.
 
 
Ακολουθούμε τα κίτρινα σημάδια της φωτογραφίας μέχρι και την κορυφή.
 
Λίγο πιο πάνω συναντάμε μονοπάτι που στρίβει αριστερά για την κορυφή Κιλιντέρκα, εμείς όμως συνεχίζουμε την ανηφορική μας πορεία χωρίς να αλλάξουμε κατεύθυνση μέχρι την κορυφή Σοκόλ (1827 μ.) ακριβώς στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας - Σκοπίων. 
 
 
Εκτός από κίτρινα σημάδια, ο σύλλογος τοποθέτησε και κίτρινες ταμπέλες σε όλο το μήκος της διαδρομής.
 
 
Χαλάσματα σε πολλά σημεία της διαδρομής μαρτυρούν τις σφοδρές μάχες κατά την περίοδο του Α΄ παγκοσμίου και εμφυλίου πολέμου.
 
 
Λίγα βήματα ακόμα και είμαστε στην κορυφή.
 
ΔΙΑΦΟΡΑ:
Η διαδρομή είναι γνωστός προορισμός για πολλούς ορειβατικούς και όχι μόνο συλλόγους απ΄ όλη την Ελλάδα.
 
Η χειμερινή ανάβαση απαιτεί γνώσεις και χειμερινό εξοπλισμό. Ιδιαίτερα κοντά στην κορυφή πολλές φορές το χιόνι παγώνει και γίνεται επικίνδυνο.
 
Φροντίστε να έχετε προμηθευτεί νερό απο χαμηλά. Δεν είναι εύκολο, να βρείτε κατά την διάρκεια της πορείας.
 
Μεγάλες μάχες στην περιοχή κατά την εποχή του Α΄ παγκοσμίου πολέμου μεταξύ των δυνάμεων της Αντάντ και των ΓερμανοΒουλγάρων.
 
Η διαδρομή απο το ξέφωτο έως και την κορυφή είναι περίπου 4.30 - 5 ώρες. Πολλές ομάδες ξεκινούν την ανάβαση απο την εκκλησία του Άνω Λουτρακίου. Εαν έχετε τις αντοχές δοκιμάστε το αλλά υπολογίστε περίπου 1.30 - 2 ώρες παραπάνω πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας!